RASEBESKRIVELSE FOR ENTLEBUCHER SENNENHUND
Opprinnelsesland/ hjemland: Sveits.
Helhetsinntrykk Litt under middels stor, kompakt bygget, kort rektangulær. Trefarget som alle de sveitsiske sennenhunder, meget bevegelig og livlig. Oppvakt, klokt og vennlig uttrykk.
Viktige proporsjoner: Mankehøyde:kroppslengde = 8 : 10 Snutelengde : skallelengde = 9 : 10
Adferd/ temperament: Livlig, temperamentsfull, selvsikker og uredd. Godmodig og lojal mot kjente, litt reservert overfor fremmede. Ubestikkelig vakthund. Vennlig og lærevillig.
Hode: Skal stå i forhold til kroppen. Lett kileformet, tørt. Skallen og snuteparties linjer tilnærmet parallelle.
Skalle: Temmelig flat, relativ bred med størst bredde mellom ørene, gradvis avsmalnende mot snutepartiet. Nakkeknølen knapt synlig, lite utviklet pannefure.
Stopp: Lite markert. Nesebrusk: Sort. Noe utenfor den fremre lepperanden.
Snuteparti: Kraftig, godt skåret, tydelig skille fra panne og kinn. Gradvis avsmalnende, men ikke spiss. Noe kortere enn avstanden fra stoppen til nakkeknølen. Rett neserygg.
Lepper: Ikke for tykke, stramme. Sorte.
Kjever/tenner: Kraftige, regelmessig saksebitt, tangbitt tillatt. Komplett tannsett. Mangel av en eller to PM1 tolereres. M3 vurderes ikke.
Kinn: Lite markert.
Øyne: Forholdsvis små, mørkebrune til hasselnøttbrune, runde. Livlig, vennlig og oppmerksomt uttrykk. Godt tilliggende sorte øyelokksrender.
Ører: Høyt og ganske bredt ansatte. Ikke for store. Hengende, trekantede med avrundet ørespiss. Fast og velformet ørebrusk. I hvile flate inntil hodet, når oppmerksom lett hevet ved ansatsen og rettet forover.
Hals: Temmelig kort og tykk, kraftig, tørr, uten synlig overgang fra kroppen.
Forlemmer: Helhetsinntrykk: Meget muskuløse, men ikke for tunge. Korte, kraftige, rette, parallelle, plassert godt under kroppen, verken for bredt eller for smalt.
Skulder: Muskuløs. Langt, skråstilt og godt tilliggende skulderblad.
Overarm: Like lang eller litt kortere enn skulderbladet. Vinkelen til skulderbladet 110-120°.
Albue: Godt tilliggende.
Underarm: Forholdsvis kort, rett, kraftig, tørr.
Mellomhånd: Sett forfra i rett fortsettelse av underarmen. Sett fra siden lett skråstilt, relativt kort.
Poter: Runde, sluttede med velvede tær. Plassert rett forover. Kraftige og korte klør, sterke og robuste tredeputer.
Kropp: Kraftig, lett langstrakt.
Overlinje: Stram og forholdsvis lang.
Rygg: Rett, stram og bred.
Lend: Kraftig, hvelvet, ikke for kort.
Kryss: Lett hellende, forholdsvis langt.
Bryst: Bredt, dypt, når til albuene. Tydelig forbryst. Ribbena moderat avrundet, lang brystkasse, i tverrsnitt rund-oval.
Underlinje/buk: Lett opptrukket.
Hale: Ansatt i fortsettelsen av det lett hellende krysset. Enten naturlig lang hale som helst bæres i rygglinjens forlengelse eller hengende, eller medfødt stumphale. Naturlig lang eller medfødt stumphale er likeverdig.
Baklemmer: Helhetsinntrykk: Meget muskuløse, brede og kraftige lår. Sett bakfra rette og parallelle, ikke for trang benstilling.
Lår: Ganske langt, danner en ganske åpen vinkel med kneet.
Underlår: Omtrent samme lengde som lårbenet, tørt.
Haser: Kraftige, ganske lave, velvinklete.
Mellomfot: Temmelig kort, kraftig, loddrett og parallell mot bakken.Sporer bør fjernes.
Poter: Runde, sluttede med velvede tær. Plassert rett forover. Kraftige og korte klør, sterke og robuste tredeputer.
Bevegelser: Frie, jordvinnende og flytende, godt fraspark. Parallelle sett forfra og bakfra.
Pels: Hårlag: Stri. Dekkhårene korte, tett tilliggende, harde og glinsende. Tett underull. Lett bølget pels på nakken og/eller ryggen tolereres, men ikke ønskelig.
Farge: Typisk trefarget. Sort bunnfarge med så symmetriske tanfargede (gule til rustrøde) og hvite tegninger som mulig. Tanfargede tegninger over øynene, kinnene, snute og strupe, på sidene av brystet og på alle fire ben, der tanfargen ligger mellom det sorte og hvite. Mørkegrå til brunlig underull.
Hvite tegninger: Tydelig smalt hvitt bliss som går uten avbrekk over neseryggen og kan dekke snutepartiet helt eller delvis. Hvitt på haken og strupen som går uten avbrekk til brystet. Hvitt på alle fire poter. Ønskelig med hvit tipp ved lang hale. Liten hvit nakkeflekk (ikke mer enn ca. en halv hånd) tolereres, men ikke ønskelig.
Størrelse og vekt: Mankehøyde: Hannhunder: 44-50 cm. Toleranse til 52 cm Tisper: 42-48 cm. Toleranse til 50 cm
Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.
− Manglende kjønnspreg.
− For store avvik i proporsjonene.
− For grov eller for liten benstamme. Utilstrekkelige muskler.
− Rund skalle.
− Meget markert stopp.
− Snutepartiet for kort, for langt eller for snipete. Ikke rett neserygg.
− Øyne for lyse, for dyptliggende eller utstående.
− Ikke stramme nok øyelokkrender.
− Ørene for lavt ansatt, for små og for spisse, lette, brettet.
− Lett underbitt. Manglende tenner bortsett fra to P1.
− Ryggen for kort, for svak eller karpelend.
− Overbygget eller meget avfallende kryss.
− Brystkassen smal eller tønneformet. Manglende forbryst.
− Haleknekk, hale båret over ryggen.
− Steil front, utoverdreide eller krumme forben. Svak mellomhånd.
− Bakbena for dårlig vinklet, overvinklet, ukorrekt benstilling, kuhaset, hjulbent, marktrang.
− Poter lange, sprikende.
− Korte, stive, trange eller veivende bevegelser.
− Feiltegninger: Avbrutt bliss, for stor nakkeflekk., for høye hvite tegninger på bena (støvel). Ikke hvitt på alle 4 poter.
Grove feil:
− Gjennomgående hvit halsring.
− Avbrudt hvit brystflekk.
− Manglende rustrøde tegninger mellom det hvite og sorte på forbena.
− Manglende hvite hodetegninger, hodet ganske sort.
− Usikkerhet, temperamentsløs.
Diskvalifiserende feil:
Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.
− Nervøsitet.
− Gule øyne, glassøyne.
− Entropion, ektropion.
− Overbitt, tydelig underbitt, skjevt bitt.
− Ringlet hale.
− For lange hvite hår, manglende underull.
− Ikke trefarget.
− Annen bunnfarge enn sort.
− For stor eller for liten.
OBS Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.
Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standard.
Norsk Kennel Klub, 10. februar 2004
Entlisen i Norge
Litt om rasen kan du lese i artikkelen om de 4 sennenhudrasene.
Entlebucher i Norge: (kommer)
Denne artikkelen sto i Hund&Fritid 7/2015
Becky
N S FIN INT NORD UCH NORD V-06 Kenmilfore Fleur
“Becky” kom til oss som omplassering ca 18 måneder gammel. Hun var livredd eldre mennesker, de med grått hår var veldig skumle og de som var skallete var livsfarlige, hva hun har opplevd tidligere i livet kan vi bare gjette på, men hun var redd både hender og ben…. og lange ting. Hun var “redd sin egen skygge” og trengte støtte i alt hun skulle gjøre og bekreftelse på at hun gjorde noe bra. Det tok tid, men etter hvert begynte hun å stole på mennesker, og ikke minst seg selv igjen, hun var en “pleaser” på alle måter, og hadde vel hentet ned månen til meg om jeg hadde greid å fortelle henne hvordan.
Hun hadde en treningskapasitet som var helt rå, hun var alltid klar til å jobbe, elsket å være med på alt som skjedde. Vi kom aldri så langt som til å konkurrere agility, men det var noe hun likte veldig godt, hun var stødig som et fjell der, tok alle hinderne korrekt, ingen kontaktfeil der, nei! Og i motsetning til en del andre entliser, var hun stille når vi gikk agility, ingen bjeffing!
I utstillingsringen gjorde hun det også bra, noe titlene hennes gir et lite inntrykk av.
Freestyle var nok hennes favorittsyssel, du så på hele hunden at hun gledet seg når jeg fant fram musikk, leker og godis, og de kursene vi var på gjorde også selvtilliten hennes mye sterkere. Hun elsket oppmerksomhet, og visste å få det!
Vi var med på noen oppvisninger og en uoffisiell konkurranse, dette var før Freestyle ble en konkurransegren godkjent av NKK/FCI.
Oppvisninger var gøy, hun kunne virkelig overraske her. Den første gangen forandret hun litt på programmet, hun skulle hoppe over benet mitt, men valgte i steden å hoppe opp på ryggen min, der satt hun på skulderen min et lite sekund, og du kunne se det strålte av henne, jeg på min side hadde store problemer med å holde meg såpass alvorlig at vi kom videre i programmet. 😉
Siste oppvisningen vi var med på, var på Hundens Dag i Drammen. Midt under programmet vårt (som jeg syntes gikk veldig bra, hun var superfokusert og gjorde tingene sine) kom en av “byens løse fugler”, en høy mann med grått hår, durende rett inn i ringen på kollisjonskurs med oss, og det gikk fint å snu og ta en annen retning – og hun fortsatte programmet uten å la seg forstyrre noe særlig eller avbryte, noe hun helt klart hadde gjort tidligere. Jeg var så utrolig stolt av jenta mi da! En liten ting for mange, men de som har jobba med en redd hund vil forstå meg. ❤
Dessverre forlot Becky oss så alt for tidlig, hun fikk først en øyensykdom på det ene øyet som var smertefull, så øyet måtte amputeres. Det gikk fint, og vi begynte å trene igjen, var klare for å starte agilitykonkurranser egentlig da bomben slo ned på nytt i form av en annen øyensykdom – trangvinkelglaukom på det andre øyet. Dette gjorde at hun ble funksjonellt blind innimellom, og da kom mange av de gamle redslene tilbake, spesiellt da hun falt og slo seg. Vi ble fantatisk fulgt opp av Birgitte Grann Greve, og var på hyppige kontroller. Men da det etter en stund viste seg at vi ikke greide å kontrollere dette med medisiner og dråper, at øyet ble dårligere, fikk hun slippe. Hun lå på fanget mitt og logret til det ikke var mer pust igjen. Egentlig en fin avslutning, hun var der hun helst ville være, men så utrolig trist. Ingen annen hund har satt så dype poteavtrykk i hjertet mitt. Savnet er stort, og det tok mange år før jeg greide å tenke tanken på en ny entlis i huset. Hun var min øyensten, og visste det. Hvis jeg var lei meg, gjorde hun alt hun kunne for å muntre meg opp, fant på streker og ablegøyer, triks og moro for å få meg til å le. Var jeg syk eller sliten, la hun seg så tett hun kunne som for å hjelpe meg. Hun elsket å krølle seg sammen på fanget, og hun kunne nesten ikke komme nær nok, hun var min skygge og min glede, en fantastisk venn i ett og alt. RIP kjære Becky. Det vil aldri bli noen som deg! Takk til min kjære venninne Lucy Denman, som fortalte om henne, evnet å se gjennom hennes redsler og beskrive henne for meg, takk for at jeg fikk lov til å komme og hente det jeg raskt hørte var MIN hund, og takk til Becky for all glede og moro som fulgte med et humør jeg aldri har opplevd maken til! ❤
Becky fra Nordisk VInner 2006
Dawn
Dawn noen dager før hjemreise, 16 uker gammel.
Night Owl Dawn Redwood of Fleming at Bjerkhaug er vårt seneste tilskudd.
Hun var en vidunderlig valp med mange gode egenskaper. Reisen fra USA til Norge taklet hun “på strak labb” og hun var rolig i buret underveis, og ellevill av glede når hun fikk komme ut. Hun sjarmerte en del flyplassansatte på sin vei, det var flere som var innom og tok bilder av henne.
Vi fikk en overnatting i Washington, siden flyet ble forsinket fra Seattle, og hotellivet passet den unge damen godt! Kjøre heis var litt rart første gangen, men heller ikke det var noe problem for den lille.
På Oslo Pet Show, som var hennes første valpeshow, gjorde hun det bra, med BIR valp og strålende kritikk. 😉 Men hun trives ikke i ringen, så hun har kun blitt stilt et par ganger etter det, hun skal få slippe å plages med noe hun ikke liker. Hun er god som gull på hjemmebane, og er en morsom hund å dele hverdagene med.
Del denne siden
- https://www.facebook.com/v10.0/plugins/share_button.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Dfd04eec309e240478%26domain%3Dwww.kennelbjerkhaug.com%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.kennelbjerkhaug.com%252Ffde77f590166b2492%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.kennelbjerkhaug.com%2F317083670%2F317083647&locale=nb_NO&mobile_iframe=false&sdk=joey&size=small&type=button
- https://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.2f70fb173b9000da126c79afe2098f02.en.html#dnt=false&id=twitter-widget-0&lang=en&original_referer=https%3A%2F%2Fwww.kennelbjerkhaug.com%2F317083670%2F317083647&size=m&text=Entlebucher%20%7C%20Kennel%20Bjerkhaug&time=1706125090541&type=share&url=https%3A%2F%2Fwww.kennelbjerkhaug.com%2F317083670%2F317083647